|
Your continuous donations keep RPGWatch running!
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » Gothic 1/2 » Hello & My Gothic 1 Fix!

Default Hello & My Gothic 1 Fix!

October 24th, 2010, 15:21
Hello,

This is my first time posting here and I just wanted to take a moment to say hi to everyone! Ive been a long time RPGWatch reader but I have never bothered to make an account and post. I have enjoyed many of the discussions that I have seen take place here and I have appreciated many of the tips I have found in these pages. Because of this I have decided to write in about how I got Gothic 1 to work on my computer.

Now, I realize that this may have been covered before but due to the amount of time it took me to make it work I figured I would share what I did with others. Before I share my simple fix I just want to point out that with computers I am an idiot….To me a computer should always start (kind of like a car) and if it does not work I end up taking it to someone to have it fixed.

So, anyways, for quiet some time my computer had been "broken" and I finally got around to taking it into the shop. My power supply had gone bad and I wanted someone to fix it. While the computer was in the shop I asked the kid working there to upgrade my machine with a newer video card and widows 7 64 bit home version. I wanted the newer video card because my old one was getting somewhat dated and I ended up having him put in a Nvidia 250. I went with this card mainly because of price and it was a lot better than my old card. I chose to upgrade to windows 7 64 bit home because at work around Christmas time they are upgrading all the computers to windows 7 and I thought how great it would be to be familiar with the new OS before everyone in the office…….

So I get my newly upgraded machine home and what do I decide? I want to put my favorite game, Gothic 1, on it and play. Little did I know that Windows 7 64 bit combined with a Nvidia card = LOTS OF FRUSTRATION FOR THE COMPUTER ILLITERATE. Now, I wont bore you all with the tale of my MANY hours of reading and attempting various fixes. Nor will I describe in any great detail how my wife looked at me when I started hooting and cheering after I finally got it to work. (You see, she just could not understand why a grown man would spend so many hours trying to make a game work)

In the end, this is what I had to do to make it work:

1) Upgrade my video card driver (which the kid at the shop did not due). For me, I had to upgrade to a very new and possibly beta release driver numbered 260.89. With any of the other drivers Windows 7 64 bit kept having an Access Violation error when I would start Gothic 1. If anyone needs this driver to make this game work I would like to mention that Windows 7 will not automatically find this one for you. You have to go to the Nvidia page and manually down load it. (Sorry, most of you probably know these things but they were all new to me.)

2) After the new driver put on a Clean Install of Gothic 1. (I had to do this because I tried so many other crazy fixes prior to this I figured I needed a clean install)

3) Patch Gothic with the newest patch. (I believe this one is 1.08k)

4) Find/Download and install a German workaround for windows 7 64 bit. This workaround appears also to have a windscreen patch. It is called GI_Win7_Nvidia_Workaround-1.0. I would also like to point out that when I went to the download site for this patch It would not download with Mozilla and I had to switch to IE. Not sure why this was to be honest.

After completing those 4 things I now can play Gothic 1 !!! It is now prettier than I ever remember seeing it and I am going to start playing it again as soon as I finish this post.

Like I said earlier I realize that this had been covered before but I thought I would write in to say hi to everyone here and write out how to simply make Gothic 1 work on a computer with Windows 7 64 bit and a Nvidia card. (At least it worked for me and I hope it helps others)

Have fun playing Gothic 1 !!!!

Oldboy
Oldboy is offline

Oldboy

Traveler

#1

Join Date: Oct 2010
Posts: 13

Default 

October 24th, 2010, 15:32
Welcome to RPGWatch..errr…I mean good to see you denouncing your lurker status

Glad to have you here and any fixes/tips/mods are always appreciated.

Despite all my rage.
I'm still just a rat in a cage.
skavenhorde is offline

skavenhorde

skavenhorde's Avatar
Little BRO Rat

#2

Join Date: Feb 2007
Location: Taiwan
Posts: 5,408

Default 

October 25th, 2010, 08:24
thanks for your tip…
I recently switched to ATI but i'm sure many people will appreciate it…
Chromanin needs to be found dammit

edit: like your username…
toltec7 is offline

toltec7

Watchdog

#3

Join Date: Sep 2010
Posts: 142

Default 

October 25th, 2010, 10:39
Yeah, wouldn't that be great….i can see the headlines now….

"Oldboy finds old man in old cave by old shipwreck below old fog tower in old game of Gothic"…….

On OP topic.

Many players of G1 in the past struggled to get the game to work yet the spec's were incredibly low by todays standards.

Computer System requirements:

Pentium II 400 MHZ
128 MB RAM
3D Video Card with 16 MB memory
Windows 98 / 2000/ ME / XP
Keyboard
4 x CD-ROM
700 MB free memory
DirectX 7 or higher
DirectX compatible Sound Card
Wulf is offline

Wulf

Wulf's Avatar
Inquisitor

#4

Join Date: Oct 2006
Location: North-West England
Posts: 1,107

Default 

October 27th, 2010, 04:45
Thanks for posting this!
Gorath is offline

Gorath

Gorath's Avatar
Prime Evil
RPGWatch Team

#5

Join Date: Aug 2006
Posts: 6,846
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » Gothic 1/2 » Hello & My Gothic 1 Fix!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 08:58.
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright by RPGWatch