|
Your donations keep RPGWatch running!
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » G3 glitch: caves go dark

Default G3 glitch: caves go dark

October 22nd, 2006, 00:01
Okay, here's another one I ran across and haven't managed to solve (nor have I seen it mentioned here, apologies if I missed it). In certain caves, when moving into certain areas, the screen fades to black. First I thought it was intentional since there were shadowbeasts in the cave and I figured it could be a nifty spell-like effect, but it happened again in a perfectly normal bandit cave. Anyone see this? Any clues for solving it?

(BTW, I solved that recurrent freezing problem, and feel like an idiot for it. It was just my GPU overheating; turning up the fan on it a notch solved it right out. Strange that it hadn't happened on other games though.)
Prime Junta is offline

Prime Junta

RPGCodex' Little BRO

#1

Join Date: Oct 2006
Posts: 8,540

Default 

October 22nd, 2006, 00:24
Well I still think the darkness is intentional in any cave to simulate daker the deeper you go in a cave and to simulate lack of torches in a paticular spots, though I could be wrong.
Acleacius is offline

Acleacius

SasqWatch

#2

Join Date: Oct 2006
Posts: 2,519

Default 

October 22nd, 2006, 00:53
It has happened to me as well, but I think its intentional. Could be wrong though. It is pitch black as opposed to being just very dark, but with faint touches of light.
elkston is offline

elkston

Sentinel

#3

Join Date: Oct 2006
Location: North Carolina, USA
Posts: 350

Default 

October 22nd, 2006, 01:08
I thought it was intentional. Quite atmospheric.
Dhruin is offline

Dhruin

Dhruin's Avatar
Keeper of the Watch
Super Moderator
RPGWatch Team

#4

Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 11,968

Default 

October 22nd, 2006, 01:26
Of course it's intentional, if everywhere was well lit there would be no need for light spells or torches. I suspect that it also gives a gameplay-purposeful discentive - eg: if when holding a torch you arm the bow, the torch is dropped and unlike G1/G1 it is extinguished, yet if you arm a melee weapon - the torch stays lit.
In the dark cave of the bandits i wanted light yet i wanted to snipe with the bow - solution = light spell+bow.
Wulf is offline

Wulf

Wulf's Avatar
Inquisitor

#5

Join Date: Oct 2006
Location: North-West England
Posts: 1,107

Default 

October 22nd, 2006, 05:57
I think it's intentional, ín a lot of caves you can manage pretty well without a torch because of the crystals often lining th walls, but when those chrystals are not present sight in the cave goes black, it's mostly in passage's between larger cave areas.
JuliusMagnus is offline

JuliusMagnus

Indulgent Wastrel

#6

Join Date: Oct 2006
Posts: 405

Default 

October 22nd, 2006, 06:17
I know of the cave you speak of - three or four shadowbeasts lurk in the dark in that one. I actually won that fight without using Light or a torch or anything, beating them in the dark, but that was a miracle, not skill, hehe. If you use the spell Light, you can illuminate any such cave - I strongly recommend that you spend 5LP to get that spell even if you are not a caster; you can get enough Ancient Knowledge to get Light by just reading old tomes and stone tablets. It will help you out a lot in dark tombs and caves, really saves the day quite a few times.

In Gothic 1-2 I used to stack up a sick amount of Light spell scrolls to use in those situations if I was not a mage - it's far better than the Paladin version of the spell, and torches can't even compete as you have to hold it in one hand, while the Light spell allows you to use both hands like normal.
Maylander is offline

Maylander

SasqWatch

#7

Join Date: Oct 2006
Location: Bergen
Posts: 5,673
Send a message via MSN to Maylander

Default 

October 22nd, 2006, 07:51
Where are these stone tablets you speak about? I don't recall coming across any!!

If God said it, then that settles it!!

Editor@RPGWatch
Corwin is offline

Corwin

Corwin's Avatar
On The Razorblade of Life
RPGWatch Team

#8

Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 10,672
Send a message via Skype™ to Corwin

Default 

October 22nd, 2006, 12:53
I can't believe it's intentional at least in the bandit cave — I can actually see the light sources, they just don't light up the corridor. It's not at all like walking into a dark area, it's like walking into a "darkness" or "blindness" spell. That is, you can see *into* the dark area from the outside, but once you walk into it, the screen fades to black.

Yes, it makes sense in the shadowbeast cave, but not at all in the bandit cave. (OK, in the latter case it could be an intentional effect that they put in by accident.)
Prime Junta is offline

Prime Junta

RPGCodex' Little BRO

#9

Join Date: Oct 2006
Posts: 8,540

Default 

October 22nd, 2006, 14:01
Well they proabaly don't have fully implimented Partical Shadows ( I hope I said that correctly and accuratly as it very late here ) due especially considering there Engine is based on No Loading Levels which take huge resourses.
An Engine like Doom3 would never even start on a modern system, well none I can thing of at the moment if it tried to run a huge world like Gothic 3, with all its massive Mapping techniques, god just thinking about it makes my head hurt.

So it proabably could use some tuning but basicly I doubt it will chance much, though I certianly could be wrong.
Acleacius is offline

Acleacius

SasqWatch

#10

Join Date: Oct 2006
Posts: 2,519

Default 

October 22nd, 2006, 15:34
Corwin - you can get stone tablets in Geldern(for winning arena matches and at vendors) and in the desert. Loads of old stone tablets, pillars and books you can read to get AK up in the desert - I got around 100 AK on my latest character without spending a single point getting it. You can also get enough alchemy to produce the best potions in the game from just reading books.
Maylander is offline

Maylander

SasqWatch

#11

Join Date: Oct 2006
Location: Bergen
Posts: 5,673
Send a message via MSN to Maylander

Default 

October 22nd, 2006, 15:43
Thanks, I haven't got past Cap Dun yet, only level 9. Haven't found anyone selling a Flame sword, so still using original blade and Fireball, with the occasional Bow use when I'm not out of arrows. Money always seems to be running low since everything costs a great deal, but sells for peanuts!!

If God said it, then that settles it!!

Editor@RPGWatch
Corwin is offline

Corwin

Corwin's Avatar
On The Razorblade of Life
RPGWatch Team

#12

Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 10,672
Send a message via Skype™ to Corwin

Default 

October 22nd, 2006, 18:43
Corwin
Out couriousity did you find a Blacksmith for Reddock, if so did you check his inventory closly or Aldern's Blacksmith, the starting village?
Acleacius is offline

Acleacius

SasqWatch

#13

Join Date: Oct 2006
Posts: 2,519

Default 

October 22nd, 2006, 19:25
Here's another vote for intentional darkness (Although I don't have the game yet)
Remember there were pitch black areas in the final dungeon in G1 that forced you to use a torch. I remember lighting it up only to find the room filled with Minecrawlers. What an awesome gaming experience!
Jabberwocky is offline

Jabberwocky

Jabberwocky's Avatar
True Synaesthete

#14

Join Date: Oct 2006
Location: Midwest, USA
Posts: 1,081

Default 

October 22nd, 2006, 23:26
Yes, I do remember that Jabberwocky, still this is sth different imo. For a game of todays standards it goes not gradually enough. In some caves (bandit cave athe coastal region) you can sometimes see yourself really well, move a bit and then almost nothing. It's not that the lightsource has been blocked or anything.

so very, very tired (Star Trek XI quote according to the Simpsons)
Bartacus is offline

Bartacus

Bartacus's Avatar
BartWatch

#15

Join Date: Oct 2006
Location: Belgium - Flanders - Antwerp
Posts: 1,539

Default 

October 23rd, 2006, 02:02
Originally Posted by Acleacius View Post
Corwin
Out couriousity did you find a Blacksmith for Reddock, if so did you check his inventory closly or Aldern's Blacksmith, the starting village?
I know where the smith is, but he won't talk to me. I suppose I have to kill the 4 Orcs who are keeping him there. The smith in Ardea had no inventory when I talked to him??

If God said it, then that settles it!!

Editor@RPGWatch
Corwin is offline

Corwin

Corwin's Avatar
On The Razorblade of Life
RPGWatch Team

#16

Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 10,672
Send a message via Skype™ to Corwin

Default 

October 23rd, 2006, 02:50
If you want a hint you can get far away from the hut an pull a single at a time this way the main one stays sitting in his throne till you go talk to him which gives you one of the little mini quest, i.e. a duel which nets you attribute increases.
The smith should have an invetory in Aldern, wait unless you need to complete the lamp oil quest first, can't remember only alittle sleep, doh!
Acleacius is offline

Acleacius

SasqWatch

#17

Join Date: Oct 2006
Posts: 2,519

Default 

October 23rd, 2006, 03:08
What Lamp OIl quest?!! I've missed that one!!

If God said it, then that settles it!!

Editor@RPGWatch
Corwin is offline

Corwin

Corwin's Avatar
On The Razorblade of Life
RPGWatch Team

#18

Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 10,672
Send a message via Skype™ to Corwin

Default 

October 23rd, 2006, 03:56
Nah you just haven't gotten to it yet or don't realise you have it, without spoiling it.
Info about it comes from 3 places, Marlo will sell you info, Cyrus in Cape Dun actually gives you the main quest and Iomar (a little walk toword Montera from the farm with the blacksmith just before the Y intersection that actually leads to Montera) gives you the sub quest for Oil.
Acleacius is offline

Acleacius

SasqWatch

#19

Join Date: Oct 2006
Posts: 2,519

Default 

October 23rd, 2006, 04:15
I won't PAY anyone for information (I'm short on gold right now). Cyrus doesn't seem to want to talk!! I'll check it out again later, so thanks.

If God said it, then that settles it!!

Editor@RPGWatch
Corwin is offline

Corwin

Corwin's Avatar
On The Razorblade of Life
RPGWatch Team

#20

Join Date: Aug 2006
Location: Australia
Posts: 10,672
Send a message via Skype™ to Corwin
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » G3 glitch: caves go dark
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 21:41.
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright by RPGWatch