|
Your continuous donations keep RPGWatch running!
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » Gothic 1/2 » Gothic won't start, HELP?

Default Gothic won't start, HELP?

June 28th, 2008, 17:26
I Just installed gothic on my computer and for some reason it won't start! I've read other forums and and downloaded patches, but nothing is helping, does anyone know what to do?

Edit: It's gothic 1, and it just won't start, no error message, i've tried both discs and it when i double click, nothing happens, except sometimes it asks me if i want to install it again…
Last edited by small4ward; June 28th, 2008 at 18:47.
small4ward is offline

small4ward

Traveler

#1

Join Date: Jun 2008
Posts: 2

Default 

June 28th, 2008, 17:39
which OS and is it gothic 1? Do you get an error message? Is the CD in the CD-drive? -> try both with and without the CD in.

so very, very tired (Star Trek XI quote according to the Simpsons)
Bartacus is offline

Bartacus

Bartacus's Avatar
BartWatch

#2

Join Date: Oct 2006
Location: Belgium - Flanders - Antwerp
Posts: 1,539

Default 

June 28th, 2008, 18:03
be more specific please… what gothic game are you talking about? also be sure to add systems specs and what the message of the error is

I'm always watching
gaboru93 is offline

gaboru93

gaboru93's Avatar
Sentinel

#3

Join Date: Jan 2007
Posts: 385

Default 

June 28th, 2008, 20:52
Originally Posted by small4ward View Post
i've tried both discs
Gothic 1 is only one disc. You're talking about the combined gothics -> I've heard something about the numbers on the CD incorrectly placed, but since I have the original … can't help you there. Be sure you've installed gothic1, cause it can be that you've installed number 2 by 'mistake'.

so very, very tired (Star Trek XI quote according to the Simpsons)
Bartacus is offline

Bartacus

Bartacus's Avatar
BartWatch

#4

Join Date: Oct 2006
Location: Belgium - Flanders - Antwerp
Posts: 1,539

Default 

June 28th, 2008, 23:46
Try right click -> compatibility mode -> Win 98, fior example.

My own Gothic 1 setup program needed 5 or even more minutes to come up …
I mean under my current OS.

Edit : And make sure to patch it. I think it was 1.08b or so.

Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius and a lot of courage to move in the opposite direction. (E.F.Schumacher, Economist, Source)
Alrik Fassbauer is offline

Alrik Fassbauer

Alrik Fassbauer's Avatar
TL;DR

#5

Join Date: Nov 2006
Location: Old Europe
Posts: 16,002

Default 

June 29th, 2008, 02:33
How long did you wait after the double-click? Before the first start the virtual file system needs to be created. This can take a few minutes.
Gorath is offline

Gorath

Gorath's Avatar
Prime Evil
RPGWatch Team

#6

Join Date: Aug 2006
Posts: 6,852

Default 

June 29th, 2008, 10:36
By both disk i meant gothic-1: disc one and gothic-1: disc 2
small4ward is offline

small4ward

Traveler

#7

Join Date: Jun 2008
Posts: 2

Default 

June 29th, 2008, 11:52
Download and install the program CDCheck (30 day evaluation copy)
—> http://www.softwarepatch.com/software/cd-recovery.html

Then run the check, compare, recover functions as required.
The game data is on cd 1 and speech data is on cd 2.

If you get a report as follows, all should work o.k. (this is for ver 1.08j)
Verify if files are corrupted or missing etc' especially the data cabinet files.
………………………………………….. …………………….
CD check on CD 1
………………………………………….. ……………………..
Info
- date: 29/06/2008
- process: Check
- source: E:\
- source volume label: GOTHIC_CD1

Basic statistics
- time elapsed: 00:01:58
- overall transfer [kB/s]: 3,935
- folders processed: 1
- files processed: 11
- source bytes read: 454 MB (476,255,660 bytes)
- source average transfer [kB/s]: 3,952 (26X)
- source clean transfer [kB/s]: 3,957 (26X)

Errors
- errors: 0
- warnings: 0
- other: 1
………………………………………….. ……………………..
CD check on CD 2
………………………………………….. ……………………..
Info
- date: 29/06/2008
- process: Check
- source: E:\
- source volume label: GOTHIC_CD2

Basic statistics
- time elapsed: 00:02:13
- overall transfer [kB/s]: 3,985
- folders processed: 2
- files processed: 3
- source bytes read: 521 MB (546,478,970 bytes)
- source average transfer [kB/s]: 4,003 (27X)
- source clean transfer [kB/s]: 4,003 (27X)

Errors
- errors: 0
- warnings: 0
- other: 1

Wulf
Wulf is offline

Wulf

Wulf's Avatar
Inquisitor

#8

Join Date: Oct 2006
Location: North-West England
Posts: 1,107

Default 

June 29th, 2008, 22:51
I had gothic exactly like him! on 2 discs… they were original from what I know… I mean they had the picture on them and all that… it worked fine for me though… maybe you got yourself a… not original copy?

I'm always watching
gaboru93 is offline

gaboru93

gaboru93's Avatar
Sentinel

#9

Join Date: Jan 2007
Posts: 385

Default 

June 30th, 2008, 15:27
Originally Posted by gaboru93 View Post
I had gothic exactly like him! on 2 discs… they were original from what I know… I mean they had the picture on them and all that… it worked fine for me though… maybe you got yourself a… not original copy?
Yeah, I've looked into it. For some reason I thought that gothic 1 came on only 1 CD. What I'm absolutely sure of is that I didn't need the CD to play the game. For me that's an asset that I like to see in much more games.

About the patching: rpgdot has the 1.08k patch and that's the only patch you might need to install. If you recently bought the game, it's probable that your version already has this patch.
Unless off course you're trying the German version. Alrik and Gorath can certainly help you further with this one.

small4ward: Can you please answer the question on which OS you're trying this? I haven't tested it on Vista 64 bit since I still have a slightly older pc with XP 32.
Another dumber question is: On exactly what were you double clicking?

so very, very tired (Star Trek XI quote according to the Simpsons)
Last edited by Bartacus; July 7th, 2008 at 09:59.
Bartacus is offline

Bartacus

Bartacus's Avatar
BartWatch

#10

Join Date: Oct 2006
Location: Belgium - Flanders - Antwerp
Posts: 1,539

Default 

July 7th, 2008, 09:18
Indeed Bartacus, it comes with two discs, but requires none to play.
Maylander is offline

Maylander

SasqWatch

#11

Join Date: Oct 2006
Location: Bergen
Posts: 5,568
Send a message via MSN to Maylander

Default 

July 15th, 2008, 14:30
I think the second disk only holds the audio of the game!

I'm always watching
gaboru93 is offline

gaboru93

gaboru93's Avatar
Sentinel

#12

Join Date: Jan 2007
Posts: 385

Tags
gothic
RPGWatch Forums » Games » Gothic 3 » Gothic 1/2 » Gothic won't start, HELP?
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 19:54.
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright by RPGWatch