|
Your donations keep RPGWatch running!
RPGWatch Forums » Comments » News Comments » Witcher 3 - System Requirements Released

Default Witcher 3 - System Requirements Released

January 7th, 2015, 20:56
CD Project RED has announced the system requirements for this game - on Facebook,
it seems. The requirements for your system will be these:

Minimum System Requirements
Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz
AMD CPU Phenom II X4 940
Nvidia GPU GeForce GTX 660
AMD GPU Radeon HD 7870
RAM 6GB
OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1)
Direct X 11
HDD Space 40 GB

Recommended System Requirements
Intel CPU Core i7 3770 3,4 GHz
AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
Nvidia GPU GeForce GTX 770
AMD GPU Radeon R9 290
RAM 8GB
OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1)
Direct X 11
HDD Space 40 GB
Is it just me or do games these days really have delusions of grandeur) I mean, 40GB?



More information.
aries100 is offline

aries100

SasqWatch
RPGWatch Team

#1

Join Date: Oct 2006
Location: Denmark, Europe
Posts: 2,220
Mentioned: 0 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 20:56
Oh no this is above my PC. No money to upgrade at the moment. This was one of the few games I was looking forward this year…
Khayyin is offline

Khayyin

Khayyin's Avatar
Watcher

#2

Join Date: Dec 2013
Location: Germany
Posts: 67
Mentioned: 0 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:01
Originally Posted by aries100 View Post
Is it just me or do games these days really have delusions of grandeur) I mean, 40GB?
CoD: Advanced Warfare required something like 50+ gigs because they chose to not compress some of the data files (like audio). Keeping them uncompressed means they can ask for a lower CPU, since they won't need to be doing real-time decompression of those data files.

I'm hoping those 40 gigs are representative of content, and not of tricks like in CoD's case. I hope those 40 gigs are indicative of loads of gameplay.

My current PC has no chance of running the game on high settings, so I'm already planning on what my new one will have. And it's cool that we got these requirements this early. I was planing on waiting some more before upgrading, but now I can do it fairly soon, so other games will benefit from the new horsepower.
danutz_plusplus is offline

danutz_plusplus

danutz_plusplus's Avatar
SasqWatch

#3

Join Date: Jul 2007
Posts: 1,840
Mentioned: 3 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:14
I downloaded Wolfenstein: TNO last week..it claimed the download was 44GB (and it took a loooog time). I was not impressed. Really though, for download, devs not compressing any assets that can be compressed is criminal - I have a 70 GB cap! Note everyone has a fast uncapped connection…I will be buying the Witcher 3 in a store however, so that aspect won't bug me at least.

As for the specs: I bought a GTX 980 - upgrade from a 480GTX - for this game, and I seem to be well poised to enjoy the experience :-) hurrah!
booboo is offline

booboo

booboo's Avatar
SasqWatch

#4

Join Date: Aug 2007
Location: Cape Town, South Africa
Posts: 1,638
Mentioned: 12 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:15
What driving the size is high resolution texture and movies. If folks would be happy with vga; the games would be a lot smaller !!!
you is online now

you

Lazy_dog
RPGWatch Donor
Original Sin 2 Donor

#5

Join Date: Oct 2006
Location: usa - boston
Posts: 5,806
Mentioned: 30 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:17
I understand Booboo but developers and publishers think everyone in the world has fast unlimited internet. I mentioned this before on other threads.

Anyway I match the specs so I'm good to go as I can't afford to update my PC this year.
--
"Praise be to the gaming gods and their holy avatar CD Projekt" - Couchpotato

Check out my RPG News Thread usually updated daily.
Couchpotato is offline

Couchpotato

Couchpotato's Avatar
CD Projekt Fanboy

#6

Join Date: Oct 2010
Location: New England
Posts: 18,935
Mentioned: 27 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:18
Originally Posted by danutz_plusplus View Post

My current PC has no chance of running the game on high settings, so I'm already planning on what my new one will have. And it's cool that we got these requirements this early. I was planing on waiting some more before upgrading, but now I can do it fairly soon, so other games will benefit from the new horsepower.
Glad you can afford to upgrade your PC, and for all who can.
I will need to sell my house or rob a bank to get some money.
But, if there is a option like Very Low and Lower, then it's alright.
Looking forward so much for the game, but not sure I can play it this year.
Black Rune is offline

Black Rune

Black Rune's Avatar
Watchdog

#7

Join Date: Oct 2011
Location: Planet Earth
Posts: 501
Mentioned: 0 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:18
Originally Posted by booboo View Post
I downloaded Wolfenstein: TNO last week..it claimed the download was 44GB (and it took a loooog time). I was not impressed.
HDD/SDD requirement doesn't mean the installer itself (compressed data) will be that big.
For all I know, The Witcher 3 is not using the same engine as the new Wolfenstein does.

Originally Posted by Black Rune View Post
I will need to sell my house or rob a bank to get some money.
Make a plan, count me in!
--
Toka Koka
joxer is online now

joxer

joxer's Avatar
The Smoker
Original Sin 1 & 2 Donor

#8

Join Date: Apr 2009
Posts: 19,200
Mentioned: 93 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:19
true - I'd be happy with more compression though, I don't mind a bit of blurring in my 2K x 2K textures ;-) I actually worked on 3D mesh compression some years back - but no one seems to bother with such algorithms (that I can see). It seems that only academic work in the area of rendering/vfx is taken seriously and popped into game engines
booboo is offline

booboo

booboo's Avatar
SasqWatch

#9

Join Date: Aug 2007
Location: Cape Town, South Africa
Posts: 1,638
Mentioned: 12 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:22
Noone bothers with maximizing the compression because HDDs are so utterly cheap today.
--
Toka Koka
joxer is online now

joxer

joxer's Avatar
The Smoker
Original Sin 1 & 2 Donor

#10

Join Date: Apr 2009
Posts: 19,200
Mentioned: 93 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:22
Originally Posted by joxer View Post
HDD/SDD requirement doesn't mean the installer itself (compressed data) will be that big.
For all I know, The Witcher 3 is not using the same engine as the new Wolfenstein does.
It seemed to be for TNO though - I did indeed download something close to 40+ GB (over 2 X 8 hours periods - I get more data 'free' from midnight to 6.30AM…) The largest game before that as Max Payne 3 (which I played for 3 hours and then uninstalled - I actually had to buy more data for that…)
booboo is offline

booboo

booboo's Avatar
SasqWatch

#11

Join Date: Aug 2007
Location: Cape Town, South Africa
Posts: 1,638
Mentioned: 12 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:30
Originally Posted by booboo View Post
The largest game before that as Max Payne 3 (which I played for 3 hours and then uninstalled - I actually had to buy more data for that…)
Thanks!
*removed from steam wishlist*
--
Toka Koka
joxer is online now

joxer

joxer's Avatar
The Smoker
Original Sin 1 & 2 Donor

#12

Join Date: Apr 2009
Posts: 19,200
Mentioned: 93 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:32
Originally Posted by joxer View Post
Thanks!
*removed from steam wishlist*
I have to take objection to that. Max Payne 3 was great. The atmosphere and theme were nowhere close to MP1/2, but gameplay was very solid. Also, the soundtrack was great. And multi-player was actually pretty good. They made bullet-time work in multiplayer, which is a feat on its own. But I do wish Remedy would get back to it. The same for Alan Wake. And I'm done with the off-topic.
danutz_plusplus is offline

danutz_plusplus

danutz_plusplus's Avatar
SasqWatch

#13

Join Date: Jul 2007
Posts: 1,840
Mentioned: 3 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:33
The HDD space in system requirements is sometime higher than what the game takes in reality or what it takes to download it. Really depends how much the game is compressed and how much space is required to perform the installation (i.e. how much is needed to decompress some files).

For example, DAI is compressed on PC (~22GB download) , but not on the consoles (~40GB download).
azarhal is offline

azarhal

SasqWatch
RPGWatch Donor
Original Sin Donor

#14

Join Date: Oct 2007
Posts: 6,904
Mentioned: 17 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:35
I don't understand. I could run TW2 on max details except that one crazy option (cannot remember the name).
And now, it seems my computer is under minimum needed to run TW3
Archangel is offline

Archangel

SasqWatch

#15

Join Date: Oct 2014
Posts: 3,552
Mentioned: 7 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:44
Originally Posted by Archangel View Post
I don't understand. I could run TW2 on max details except that one crazy option (cannot remember the name).
And now, it seems my computer is under minimum needed to run TW3
I believe it is the Ubersampling option.

Originally Posted by joxer View Post

Make a plan, count me in!
Will do. When the plan is ready.
Black Rune is offline

Black Rune

Black Rune's Avatar
Watchdog

#16

Join Date: Oct 2011
Location: Planet Earth
Posts: 501
Mentioned: 0 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:45
I'm not sure why anyone would be surprised by the space requirement. I expected it would be at least that much.
JDR13 is offline

JDR13

JDR13's Avatar
SasqWatch
Original Sin Donor

#17

Join Date: Oct 2006
Location: Florida, US
Posts: 25,332
Mentioned: 32 Post(s)
+1:

Default 

January 7th, 2015, 21:50
How big was Skyrim when it came out like 25 GB in 2011?
--
"From knowledge springs Power, just as weakness stems from Ignorance."
Hastar is offline

Hastar

Hastar's Avatar
Unspeakable
RPGWatch Donor

#18

Join Date: Aug 2010
Location: Wolf Light Woods
Posts: 1,567
Mentioned: 9 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 21:53
Originally Posted by Black Rune View Post
I believe it is the Ubersampling option.
Yes, that was the one. It was only option that reduced my FPS below playable.

I still don't understand how they could make next game not support people that had no problems running their last game

And I could see myself upgrade my GPU, but no chance I will be buying a new MBO and CPU as well. And I would for sure not spend another 60E on TW3 in that case.
Archangel is offline

Archangel

SasqWatch

#19

Join Date: Oct 2014
Posts: 3,552
Mentioned: 7 Post(s)

Default 

January 7th, 2015, 22:01
At the minimum requirements:
A 660? Really? The game must be really badly optimized considering the recommended card is like 40% faster… Thankfully, I have a 760 myself, so no problems on that side, hopefully.

At the size requirements and people with data caps:
Just download a a cracked compressed version and be done with it. Whining about it won't make a difference.
Morbus is offline

Morbus

Morbus's Avatar
Colonel RPG

#20

Join Date: May 2007
Location: Porto, Portugal
Posts: 276
Mentioned: 2 Post(s)
RPGWatch Forums » Comments » News Comments » Witcher 3 - System Requirements Released
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 22:14.
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright by RPGWatch